January 30, 2009

Prinsessan på ärten......

Och varför kan jag inte sova!!!!!

Mycket arbete brukar innebära ett jag även kör ett pass i orolig halvsömn och sängkläderna yr runt mig.
Kanske är det dags att bädda nytt och gärna med Designers Guild's nya vårkollektion 2009 för sängkläder, som även presenterades tillsammans med tyg o tapet på Parismässan förra veckan.

Jag har inget emot att ligga fint i detta rokokoinspirerade ljuvliga lakan, så länge inredningen i mitt sovrum för övrigt är lugn o stilla.

Deras sänglinne håller hög kvalité och är synnerligen lättskött.
Rekvisitan och miljön för varje kollektions foton är väl genomtänkta och  njutbara.
Denna säng är ju som en liten maräng........

Kollektionen lanseras även i Sverige under Möbelmässan i Älvsjö nästa vecka.
Tyger o tapeter i rokokons vingslag finns med i en del av kollektionen även i år och härligast är sidenets ljuvliga kombination med skira färgställningar, från den annars så färgstarka designern.

Jag har varit förutseende och har beställt min utvalda provkollektion redan, den dyker förhoppningsvis upp i mitten av februari. Då kommer våren med härliga mönster o färger ....

Ärtan Ia, som vill sova lite


Here are some fresh photos from the launching of Designers Guild's spring collection 2009, in Paris last week.
Lovely bedlinen, textiles and wallpaper with rococo influences and tender colours.
Divine........don't you think.

January 26, 2009

Femme fatale......

Drottningholm eller jag kan man kanske undra i dessa dagar av skakiga världsrapporter....men detta ståtliga slott ligger inte så långt bort från mig och att få vandra runt i den vackra trädgården med de sköna lundarna ser jag som en förmån....det hör också till Unescos Världsarv såsom förebilden Versailles, som var en påfallande inspirationskälla. Inne i våra svenska slott får man inte fotografera så ni får hålla till godo med exteriöra bilder, nog så sköna.....att avnjutas.
Fast det hela började häromdagen när en leverans med en tygkollektion dök upp från brittiska  Colefax&Fowler och mina sinnen sparkade igång en hel dominobricka med känslor.

Detta mönster har delvis sitt ursprung från Drottningholms Slott och tillverkades som tapet, reproduktionen har återupptagits av det anrika företaget, för att så småningom bli även tyg. Här är en tjock ljuvlig sidenkvalité med underbar brodyr och mönstret heter Snow Tree. Jag går sällan igång på på textil o mönster numera, men detta är något utöver det vanliga och jag unnar mig att känna lite flärd o lyx för en stund, vilket jag kan göra utan att vilja äga det.

En rart litet kapell ligger i ena änden av slottet och är tillgängligt för allmänheten.
Här gifte jag mig för 25 år sedan och här är mina barn döpta......liten bisak bara......

Härifrån går den vackra grinden ut till strövområden runt parken.....smidesarbetet är rätt imponerande med sin kungliga slutna krona och ornamentik. Vi vandrar ut......till parken.

Från trädgården ser vi entréesidan i vinterskrud, vilket många tror är baksidan av slottet.

Slottsanläggningen, påbörjades på 1660-talet av arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. på uppdrag av Drottning Hedvig Eleonora, gift med Karl X, som hade övertagit tronen efter att hans kusin Drottning Kristina hade abdikerat i förmån för sin katolska tro och dels av hennes ovilja till giftermål.
Hedvig Eleonora hade blivit Riksänkedrottning år 1661, då hon köpte Drottningholm som var ett stenhus. Samma år brann det och det nya slottet kunde börja byggas på de gamla bevarade källarvalven och murarna.
 
Den franska barockträdgården, den äldsta delen av parken, anlades med hjälp av ryska krigsfångar, stora delar finns bevarade än i våra dagar. Parken smyckades med vackra bronsskulpturer av renässansens stora mästare Adrian de Vries, är krigsbyten från Prag. Idag inhyses orginalen i ett museum, Dragonstallet intill slottet och kopierade bronsavgjutningar av verken är utställda i parken.

Med risk för att bli för långrandig avslutar jag nog här, förhoppningsvis med en liten spirande tanke om att ta er tid när så ges att tillbringa ett par timmar i dessa omgivningar, området är stort, det finns gott om plats för en fika eller picnic i det fria, skridskor om vintern......mycket att se som är förknippat med vårt lands historia och arkitektur.

Vill man gå på guidad visning tittar ni in här.

Slutar med en mer enklare kombination av tyget visat med Maria Lilliecreutz smidesstänger, en av vår verkstads leverantörer sedan många år. Stängerna tillverkas för hand...tidlös elegans.
 

Nytta med nöje,
IaOccasionally my heart beats a little faster,  when a reproduction of a textile pattern by Colefax&Fowler, has an historical origin of a swedish castle by the name of Drottningholm, located a few miles from Stockholm City.
This textile is of heavy, luscious silk and beautiful embroideries, colours are sublime.
The time of origin is mid 1700th and the was first manufactured as wallpaper.

Enjoy!!

January 21, 2009

En dag på jobbet......

i verkstan, ser ut så här just nu med förberedelser, tillklippning, skisser med mönsterberäkning......det doftar ljuvligt som bara siden kan.
Egentligen har jag varit lite feg att beröra mitt arbete på bloggen, men nu när jag blivit lite avslöjad av den konstnärliga Maria med Gardiner&Draperier, som varit min leverantör av smidesstänger under många år och även blivit en god vän, öppnar jag dörren lite till min verkstad.

Stilhistoria är mitt område, nål o tråd mina redskap, noggrannhet o tålamod min styrka......

Får se om jag vågar visa mer.....här är jag i alla fall om dagarna som oftast.

 Ia i tyghögarna.


A day at work, starting up a new project, lovely rolls of crisp silk, hand made trimmings and tassels....custom made embellished hardware.......my tools are the ones of a fine needle, silk yarn and a sharp scissor......and some extreme perserverance.  

January 19, 2009

Envis som få.......

blir jag när det inte riktigt går som jag hade tänkt mig.......denna gång så långt att jag demolerade den franska antika järnhyllan, inköpt hos Knut&Svea. Lite skamsen var jag allt, hade lite svårt att erkänna mitt tilltag för Per i butiken, vid nästa besök.
Jag byggde resolut om den för att få den att passa in någonstans i huset, kunde inte föreställa mig att behöva lämna tillbaka den med svansen mellan benen eller ännu värre att någon annan skulle få nöjet att placera denna läckra hylla i sitt hem.
 
Nu har jag kilat in min vackra snirkliga hylla mellan köksskåpen och är rätt nöjd med rediga arbete.....


Envisa Ia


An old french piece of wrought iron. Lovely flourished lines.....worn texture, adorable patina

January 14, 2009

Tak över huvudet......

Har bara snurrat runt kameran lite, det är rörigt bakom mig med målarburkar och diverse ritningar för den planerade glasverandan som skall bli matplats bakom min rygg.
 Så varför inte greppa kameran och ta ett par foton för dokumentation, före och efter projekt.

 En hel del skåp finns som skall fortsätta målas ljusgrå......suckar lite.

 En kär gammal vän, trogen när kylan sätter in

                                             Hej från en lite trött o sliten Ia

Some pictures to be saved as "before and after", the next extension of the kitchen will take place.
A family keeps growing, even after the children have left the nest.......

January 12, 2009

Utom räckhåll......

för en klåfingrig tjej......

Mitt outtröttliga begär av arkitekturhistoriens skapelser genom århundraden, slutar aldrig. Det ligger ständigt på lur och kickar igång vid de minst oanade tillfällen. Det brukar bli en mix av gamla studier, minnen och lite ny research, ibland av ren nyfikenhet och emellanåt för arbetets välbefinnande, då oftast letar jag känslor med färg, material, ytfinish, tyger etc etc.

Delar i en inredning som skall skapa självklara övergångar och en naturlig helhet för våra sinnen.
Denna dam, Drottning Marie Antoinette, hade en generös make, som lät henne få disponera Le Petit Trianon vid Versailles, för eget bruk allena. Ingen tilläts komma till det lilla slottet utan en personlig inbjudan av henne själv, detta skall även ha gällt Kung Louis XVI själv.

Det är ett fantastiskt litet slott, mycket välbevarat och rikt på vackra detaljer som man inte trodde var möjligt många gånger. Jag slutar aldrig att förunnas och förbryllas över vilken kompetens dessa hantverkare måste ha besuttit.

Fasaderna är utsmyckade med utsökta pilastrar i bästa korintiska kolonnordning.

Vi går in och uppför trappan, Vi som gillar franska järnfriser kan få spel för mindre.

                                             Vad kan man säga....... vilket vackert arbete!!

Jag trodde jag hade sett mycket, men dessa initialer Marie Antoinette, fick mig att bli tyst resten av dagen.......förundrad och lite imponerad av överdådet.

Vi går en trappa upp........

till drottningen privata sovrum..........

Sen måste man nog smälta detta lite.......vi stänger för idag, det är tur att vi inte lever i dessa dagar och stormaktstider, vilken tid det måste ha tagit för ett husbygge av detta like.

Idag hör det i alla fall till våra världsarv......och vårdas väl för oss alla att besöka.

Adieu et á bientôt,
Ia


Today's class is showing some pictures of Le Petit Trianon at Versailles in France, the very private little castle of Queen Marie Antoinette. Not anyone were to come to Petit Trianon without a personal invitation by the queen herself, not even the King Louis XVI.

The stairwell in the castle is of sublime art, strongly admired. It even holds the Queen's initials on the rail, shown in one of the above pictures. That kept me silent for the rest of the day, understanding the overwhelming piece of a work by an exeptional craftsman, performed several hundred years ago. 

January 06, 2009

Det smyger sig på.....

Så var det slut på ledigheten och man börjar tänka i banor att fokusera på arbetet.
När jag då rotar runt i papper och blad i min verkstad , kommer oundvikligt planering o research för olika arbetsprojekt upp till ytan. Det blir en rolig stund, men också en inspiration till nya egna idéer. ( Fast jag tar ju väldigt lång tid på mig i det fallet.....)
Designers Guild är mest känt för sina starka färger och egenartade mönster, men det finns vissa kollektioner och mönster som är tidlösa, rent av lite snällare men desto mer brukbara.

I de senast inkomna kollektionsböckerna finns bl.a. dessa tyger, ur Royal Collection, framtagna av Tricia Guild i samarbete med The Royal House of England. Hon har haft nöjet att tillgå deras gamla textil och mönsterarkiv, för att framgångsrikt skapa denna kollektion. Bl.a. är inspiration hämtade från de officiella residensen, Buckingham Palace och Windsor Castle.

Mycket spännande för säsongen är också att Mulberry Home nu för första gången lanserar en egen tapetkollektion. Vi fick kollektionen till vår verkstad precis innan jul. 
För balans i inredning gäller det ju att plocka lite här och lite där, det man gillar bäst och få sin egen blandning, leka lite med sitt sinne och låta årstiderna få vara med. Våga prova för att hitta sin egen stil! Vi är ju alla olika och det gör våra hem personliga.

Vi skapar alla våra hem med mycket möda och kärlek. Vi bor i dem och är alla stolta över det. 


Mitt hem min borg,
Ia


Today's post is briefly touching the joy of building your own nest, your home and interior decoration.
It may and shall take time, a home is constantly under construction.
You are it's master and choose the complexity of variations, structures, needs.......the line is long here.  
January 03, 2009

Ska det aldrig ta slut......

detta evinnerliga målande, nu har jag hållit på i 24 år med detta hus.

Huset, en gång byggt i nationalromantisk stil, blev rätt hårt åtgånget vid en större renovering, under 50-talet, då det mesta slängdes ut av de förra ägarna.
Vi har försökt att stoppa tillbaka det mesta.
Pärlsponten har ibland hittats under lager, ibland återskapats.


Pärlspont började tillverkas under andra hälften av 1800-talet, då industralismen i Sverige satte fart och maskinell tillverkning gjorde detta möjligt. Orginalet är grövre än det dom säljs i handeln idag, men går att beställa hos en del brädgårdar med egen såg.

Köket är idag placerat i den tillbyggnad, som tillkom i den stora renoveringen under 50-talet.
Nästa stora renovering har pågått de sista 24 åren.....här finns ritningar klara för glasveranda, som skall integreras med köket. Vi skyndar långsamt.....

En duktig snickare ovanför Gysinge har anlitats för tillverkning av 20 st spröjsade fönster av gammal förlaga.
Den här gången skall det inte bli handblåst glas.......jag blir alldeles sjösjuk, tyvärr...

Vi målar på idag med, Kletus är randig om svansen.....hjälpsam o nyfiken som han är.

Aldrig är man ledig,
IaWhat is life, if not painting your house. This has kept me occupied for the last 24 years and I am not done yet. Taking good care of a house, means a never ending work.....a lifestyle.

January 01, 2009

Take a Tour.....

Ibland glömmer jag min begynnande intention med mitt bloggande.....

att dela med mig......

bl.a. mitt genuina intresse för arkitekturhistoria......en av grunderna till även inredning......

Hoppas ni hittar lite tid att kika in här och få en rundtur, kanske ett uppslag för något ändamål.
Ett fascinerande sätt att få ta del av mycket på en enkelt sätt hittar ni på länken här under.
Bilderna får inte kopieras och fotografen, Jonas Carlson är mycket duktig. Känd för sina 360 Panoramic pictures.


Jag rekommenderar starkt att titta in i Stockholms Stadshus.

Detta foto är taget av den kinesiske fotografen Yanan Li och till hans bok Det okända Stadshuset, utgiven tillsammans med Anna-Karin Palm lagom till julen 2007 och valdes av Sveriges bokbindaremästarföreningen att bindas till Mästarbandet 2008, vilket kom att utföras för hand i Paris. Han var turistguiden som år 2004 kom till Stockholms Stadshus och genom ett stipendium gavs möjlighet att under ett år fotografera det, som ingen annan gjort.


Stockholms Stadshus, uppfördes 1911-23, på den plats där gamla Eldkvarn en gång stod, vid Kungsholmens Strand,  som resultatet av en arkitekttävling, av Ragnar Östberg (1866-1945).
Denna kreativa arkitekt var tidigare lärling hos Isak Gustaf Clason, under den tid som Hallwylska uppfördes på Hamngatan 4 i Stockholm (1893-98).Denna påkostade privatbostad blev mycket omtalad för sina nymodigheter, såsom rinnande vatten, elektricitet, centralvärme....

Stadshuset byggdes av 8 miljoner tegelstenar, varav 1 miljon var handgjorda strax utanför Södertälje. Portarna är tillverkade av återanvänt virke i svartek från Riksskeppet Riksäpplet, som förliste på 1600-talet och fiskades upp år 1921.
Bygget har kallats Sveriges sista riktiga byggnadshytta, där skickliga hantverkare arbetade med uråldriga tekniker, sida vid sida med konstnärer och en arkitekt, som hela tiden var närvarande, likt en dirigent. 

Byggnaden uppfördes i bästa nationalromantik och Arkitekt Östberg lät sig inspireras en hel del av det italienska palatset i Venedig, Palazzo Ducale.

Arkitekten, Ragnar Östberg, som var en stor estet, använde över 18 miljoner bitar guldmosaik till den fantastiska Gyllene salen, som visar motiv med Mälardrottningens historia,  ett smeknamn på Stockholm.
Huu, vilken start på året.....God fortsättning på Er, kära läsare.

Ia


This is a post about the City Hall of Stockholm, a most amazing building and how to take a virtual tour on the above link, with just an easy click. Enjoy this one and all the other places you can find on this particular web-site. The photografer is amazing......and so is the technique.