March 22, 2009

Ibland bara händer det....

Den här bilden har jag tagit genom ett handblåst fönsterglas med fullt solsken utanför och har inte manipulerats på något sätt. Ser ut som morgondimma vid en sommarsjö, fast det är inne i mitt kök. Jag kliar mig fortfarande i huvudet och undrar hur det gick till.....
Det finns mer som jag funderar över hur det gick till, som.....

Att Ia har fått åthutning från högre ort och har truligt tjurigt efter allvarlig övertalning tagit på sig gympaskorna för att lära sig ett bättre liv o leverne

Ia avskyr att träna...!!!! Dessutom med överordnad och bestämma själv får hon inte heller göra, hon som inte kan vara tyst och alltid skall ifrågasätta det mesta.....undrar vem som får det tuffast.

Många runtom henne ler i mjugg......nickar lite lätt och med "vad var det jag sa blicken" i bästa samförstånd. En del till och med njuter nog lite av se Ia mästras till svett o tårar.

Nu vet de också att Ia är mycket envis och lojal emot allt och alla, så om ett par månader och lagom till sommaren skall de nog passa sig igen, när hon blivit stark och stursk igen.

He he he, den hämnden blir nog ljuv!!!

Så nu blir det lite slowgo med bloggandet en tid framåt......

Ha det gott alla,

från Tjuriga, truliga Ia


A photo of my kitchen cabinet, shot through an older pane of glass. Altogether it came out perfectly unexpected, but I am rather pleased with it after all.....

The blog will now be on a slowgo level for a while......there will be some occasional posts.

Take care,
Ia

March 18, 2009

Hårda omslag....

Nu vill jag gärna fresta med lite inspirationstips till eventuella intresserade av arkitekturens och inredningens historia i framför allt Sverige.

Det är lätt att glömma influensernas bakgrund till vårt lands rika utbud i både städer och landsbygd. Dessa böcker är relativt nya på marknaden och ger en trevligt översikt på en kulturhistoria som finns bevarad och att vara stolt över. 

Här berörs på ett trevligt sätt olika grundlägganden och förutom lite historik omnämns flera yrkesområden med namn på ett större antal av de viktigare välkända arkitekterna, som även fungerade som inredare. Lös möbelinredning blev vanligare först med rokokons inträde i högre ståndsmiljö.


Jag har tidigare nämnt att det är mycket omständligt att tillåtas fotografera inom statliga svenska byggnader, därför ger dessa böcker utmärkta tillfällen att studera hantverket och skickligheten utförda i en svunnen tid.

En del personer verksamma under Barocken och Rokokon, värda att lägga på minnet är bl.a. arkitekterna Nicodemus Tessin d.ä. och d.y, Carl Hårleman, Carl Fredrik Adelcrantz, Jean Eric Rehn. Bröderna Masreliez, Louis var skicklig tecknare och inredningskonstnär, Jean Baptiste var en lysande bildhuggare. Värt att uppmärksammas är även att många av alla dessa kända konstnärer, utbildades vid Ritarakademin som bildades vid återuppbyggnaden av Stockholms Slott, efter branden år 1697.
Då slottet skulle byggas upp igen och behovet av skickliga hantverkare ökade, kallades även många utländska skickliga yrkesmän till Stockholm. En del av dessa skulle komma att bli lärare vid Ritarakademin, idag Konstakademin som huserar på Fredsgatan 12 i Stockholm.

Alla dessa olika nationaliteter av skickliga yrkesmän har också givit oss ett rikt utbud av arkitektur och inredning runt om i landet, med sina kunskaper har de förmedlat hantverket vidare till för detta land lämpligt i stil och form. 

Även om historia i alla former är mitt största favoritämne, så intresserar jag mig rätt lite för dagens kungafamilj. Vad som däremot värmer mig är dock att vår kung Carl Gustav, är mycket intresserad och värnar om vårt lands kulturhistoria, denna bok om Slott och Salar i Sverige är han även medförfattare till.

Så, för den som känner intresset vakna till liv och vill fördjupa sig, rekommenderar jag starkt att ta till vara de böcker, många gånger ovanliga och intressanta som fyndas på loppisar m.m.
Antikvariat är också en riktig guldgruva!!!

För att inte bli för allvarlig i detta inlägg, vill jag gärna förtydliga att jag menar att konsten är till för att avnjutas med ögat och låta sinnet leka. Detta är en annan tid.....

Trevlig läsning,
Ia

This post is about two books of ancestral architecture and interior decoration of historical art in Sweden, mainly during the Baroque and Rococo influences.
They have been recently published, though only one of them in English so far. It has the title, Great houses of Sweden by the author Daniel Grey,  aligned with the marvelous photographer Massimo Listri, based in Tuscany. They are also wellknown for their other amazing books about Italy and Marrakesh.

March 10, 2009

Små lyckliga stunder......

Efter att ha blivit lite "hooked on" Youtube och deras smått outömliga utbud, kan jag här avslöja en av mina andra passioner av helt annat slag än antikens värld.

Idag har jag stiftat en del nya bekantskaper, varav en var brasilianska, vi skall umgås i 12 veckor vare sig vi vill eller inte. Jag har då inget emot att återuppleva min ungdoms liv o leverne, framför allt den sköna helt underbara musiken, som är tidlös och gör mig lycklig. En gång i tiden var Brasilien ett andra hem och musik o dans en stor del av mitt liv.



Gympaskorna blev plötsigt så roliga, kan ni se er mig med I-poden fulladdad......

Jag kanske inte vill gå hem om dagarna!!!


Armarna uppåt sträck,
Ia


A most delicate tastebud of the Brasilian song Carinhoso by the late, most talented composer Pixinguinha, performed by Paulinho de Viola and Marisa Monte. Telling us about small daily moments in life that makes us happy! There is more on Youtube to explore...Brasilian music kind of transforms one's mind and you will start smiling....inevitably. Yep!

March 08, 2009

Kvinnor kan....

Det är ju den Internationella kvinnodagen idag och jag har precis lyckats med detta konststycke. Har länge funderat på hur man gör och skam den som ger sig.

Auktionen pågår just nu, så jag hoppas jag lyckas igen tills nästa auktion om 2 veckor.

Glöm inte att skruva upp ljudet.




Mallig som få,
Ia



I have managed to embade a clip of today's auction at the House of Kolonn. Enjoy the show!

March 07, 2009

Vare sig stolthet eller fördom.....

är vanligt förekommande under mitt tak, inte ens när det gäller att blanda i inredningens breda värld. Stilhistoria må vara mitt arbetsområde men för egen del gillar jag att leka, många gånger utan att jag själv är riktig medveten om att så är fallet. Det bara liksom blir.....är ni med!
Jag följer sällan mitt lexikon, utan faller allt som oftast för just det som jag tycker om och som har liv, skönhet, historia.....det kan bli en all sköns blandning av grovt trä med snirkliga detaljer som möter sidens krispiga elegans, patinans råa tand som möter silvrets glans.

Det ljuvligaste fint vävda italienska linne, tunt som organza mot en gles grov brödkorg.

Sen var det det här med stoltheten, den har jag ingen alls när min käraste vän kom förbi idag med en leverans av sina hembakta muffins. Hallon, vanilj, kardemumma och ljumma!!! Stoltheten kommer på skam och jag piper av förtjusning.......hon vet precis mina svagheter och vad jag behöver, som väninnor gör! Hon fnissar förtjust, hon visste precis.....

Allmogen ligger mig särskilt varmt om hjärtat, de norrländska rötterna hänger alltid med.

Förmodligen för att det inte är en stil, utan flera stilar. Allmoge är en förenklad variant av de olika möbelstilar och föremål som skapades genom åren 1650-1900 och tillverkades av lokala hantverkare eller på den egna gården. Man kan oftast återspegla influenserna från utvecklingen,  men det fanns även en hel del mer av personlig funktion i dessa föremål. 

Vid tidens tand,
Ia


I may be a trained decorator in historical interior design, but when it comes to myself there is no such thing as keeping to the time capsule of the different styles.

I find pleasure in combining simple traditional antiques with different structures of elegance or patina. I tend to forget everything I have learnt and only see the object for what it is, if it pleases me...and if I am able to find a proper place or function for it.

March 04, 2009

Just nu....

i min verkstad. Jag snurrar in mig, funderar starkt på att bli en provdocka.....korsett kanske.

Är barnsligt förtjust i snörmakeriets  värld, ju krångligare teknik desto mer bedårad blir jag.
Mulberry home gör en naggande god kollektion, som har hängt med i många år. Vissa saker är helt enkelt tidlösa i både formspråk och färgskala. 

Stolen är precis levererad till kund, i det ljusa utförandet......undra just om man kan fresta med lite kuddar i mustiga jordiga färger med grova strukturer. Fast det är ett himla knåp med kuddtillverkning, jag brukar påpeka att det inte riktigt är ekonomiskt fördelaktigt att låta ateljésy sina kuddar. Poängen är man kan skräddarsy sin egen kombination. Att välja kuddar är något som skall få ta tid, det är ett högst personligt val, som ofta avspeglar individen själv.

 
Jag brukar vilja att det blir en härlig, skön avkopplande plats där man bara finner total harmoni i själ och huvud. Man bara gosar in sig med en pläd bland kuddarna.....Zzzzzzzz.

Vad tycker ni!!
Ia

Except my passion for well made shoes, delicate trimmings of ancestral techniques is yet another one. I could easily become an obsessed collector, remaining parts from delivered projects tend to end up in my candy box.