May 23, 2009

Vid inspektion.....

av dagens utförda trädgårdsarbete, konstaterar jag utrustad med kamera att det är tacksamt att fotografera i solnedgång....

Sweet dreams,
IaIt was meant to be a well manicured garden, the lovely sunset saved me and the camera!

May 20, 2009

Nya lärdomar....

är aldrig fel säger man ju, men det är svårt att lära en gammal räv...eller hur det ordspråket nu går!

Är man van att styra sin omgivning med järnhand, är det i år med nya erfarenheter i form av ett diskbråck på gott o ont jag upptäckter att saker o ting fungerar i alla fall. Man tar till dråpliga nödlösningar och finner sig i att man har olika syn på vad som är den tänkta slutfinishen....det trodde nog ingen var möjligt i detta hus. Minst av allt jag själv....känner mig riktigt nöjd med insikten trots viss frustration.    Tur att vissa saker kommer så snällt och troget varje år, med denna buske inleds min vår officiellt.

Skönheten är kort och intensivt, så det gäller att spendera lite tid med henne.

Mitt gamla gullregn fick lite sällskap redan förra året, bra jobbat av maken.
Han fick bestämma själv...det är inte så ofta...sweetheart!

Herr Bolinders har fått sig en nyplantering också.... 

Hör ni hur jag låter, som om det bara var min trädgård......lärdom var det ju.

Nä, makens livsverk har faktiskt börjat spira, klicka på bilden så kan ni se antydningar till knoppar som brister, lite skillnad från förra bilden. Kärestan är nöjd o glad med sekatören i högsta hugg

Fast rätt roligt var det att upptäcka att murgrönan fått formen av ett fisknät vid omplanteringen och behövde redas ut i ett par timmar. Spaljén är i från Lene's butik Sophie och är ett par.
 
Sakta men säkert tas köksaltanen i bruk, kylan har inte släppt riktigt ännu och jag  intalar mig att det nog skall hinnas med......numera har jag blivit en mästare på att inte tjata...jag tror faktiskt huset gillar det!


Go o glad långhelg till alla Er,
Ia


Hi everyone,

we are heading for yet another long holiday in Sweden, Ascension Day.

This is the time of the year for some serious gardening while enjoying the sparkling bloom of the fruit trees.

The espaliered vine is improving on top of the roof in the back yard, to my husband's delight. I guess he is making plans already for the future harvest. I wonder if there might be some vinegar left from last season's wine making, a very good year by the way.

My porch is being prepared for the summer, slowly step by step, the weather is still to chilly but out-door living is soon to be I hope. 

Have a great weekend where ever you are!
  


 

May 10, 2009

Nöden har ingen lag....

när trädgården har kommit i kläm...jag brukar inte fuska......har inte fuskat sen lilla Vasaloppet i småskolan.
Den här lilla perenna Saxifragan får bo ute tag i en gammal fransk gjutjärnkruka tills någon förbarmar sig över den och petar ned den i jorden.....
Päronträdets blomster pryder köksfönstret här inifrån.....vilken skillnad med lite grönt  

Otålig som få,
Ia


May 08, 2009

När tiden inte räcker till...

som egenföretagare är man sin egen mäster i mångt o mycket, man borde begåvas med extra armar och extra hjärnutrymme, men framför allt med en plats till rast o ro att ladda sitt batteri
I all röra har jag faktiskt skaffat mig en sådan plats.....mitt sovrum, där skall råda lugn och ro för själ o kropp och mitt behov av vila för ögonen har fått styra färgval och materialval.

I min yrkesroll blir färger i inredning ofta baserat på rummets eller kundens behov, vad de har till avsikt att  bruka miljön till. Här kan det skifta från kontor med stora beslut till en gemytlig stämning för en mindre sammankomst, många saker skall bara finnas utan att ta för stor enskild plats för sig, de skall helst smälta in i den totala inredningen och skapa en behaglig harmoni.....
gissa om jag behöver min batteriladdare emellanåt.

Färger är ett fascinerande ämne och kanske skulle kunna jämföras lite med konceptet Feng Shui, som är så populärt....inte helt olikt de olika elementen, fungerar faktiskt våra sinnen liknande med färgernas lära. En kulör har ju hur många nyanser som helst, och valet kan förändra det slutliga intrycket in i det oändliga.....spännande eller hur, hur mycket vi påverkas av så lite.

Alla har vi en färg som vi bär med oss, som vi dras till.......min palett går i grå nyanser, från Gustavianskt till pärlgrå....men många färger i jordade toner brukar falla mig i smaken också.

Vad har ni för färg?

Ia 

Working with interior design includes making choices colourwise for different purposes in a subtle manner. Colours have an enchanting way of being a part of one's personal enagement and very often unconsiously.

Speaking for myself, my bedroom is a space for re-charging my batteries, meaning less colouring and soft shades.

May 06, 2009

Vem blir inte glad.......

när våren visar sig från sin bästa sida.

Jag hade turen på min sida idag, när jag i arbetet hängandes i fönster och takkronor ( med hjälp dock ) insåg att det slutat regna och solen bröt igenom de tunga molnen.

Detta är lika mäktigt varje vår, när man mitt i Stockholm erbjudes denna vy.....

Alla dessa båtar som trängs och skuffas med varann, som bara båtar kan...babarabambam....
Det pågår febril aktivitet i vattnet. 

Skeppsholmen är klart en oas, mitt i storstan, en aning bortglömd!

Vi går över bron från Blasieholmen och Nationalmuseum.


Denna holme som var i flottans regi i 300 år och börjades bebyggas för Karl XII:s drabanter år 1699. Det var dåliga tider och man använde sig av återvinning från olika slottsruiner i Sverige.
Mycket tegel som gjordes rent från kalkbruk och smuts för att åter användas. Coolt, tycker jag.

Här byggdes båtar och delar av Stockholms örlogsvarv kom att förläggas här under 1800-talet med verkstäder för underhåll av flottans fartyg. Sedan år 1968 har mycket lite militär aktivitet förekommit på Skeppsholmen och idag är den stora parkeringsplatsen bakom Moderna museet det enda som kan påminna om att en gång här låg ett stort varv.

När man kommer över bron så ligger där af Chapman, idag vandrarhem och nyrenoverat.

I slutet av 1800-talet började Östra och Västra boställena på Långa raden, en gång ritade av Nicodemus Tessin d.y, att användas som tjänstebostäder för flottans män och idag kan jag då konstatera att en epok definitivt har gått i graven när Skeppholmens Hotell slår upp portarna i dessa byggnader nu under hösten 2009.

Ett foto under avslutande renoveringar.
Statens fastighetsverk är ansvariga för alla byggnader på Skeppsholmen och man satsar nu på projektet ,                      
                                   "Stockholms nya oas"
                                                                   Good or bad??....
Iofs bra att detta smultronställe lyfts fram, men jag är nog lite nojig att det kan bli lite stark exploatering. Som historisk arkitektur nörd, är det inte utan att jag suckar tungt och tar mig för pannan när jag ser att de har skövlat husen invändigt och de hypade hotellrummen. Jag får hålla mig utomhus......här finns även en hel del spännande gamla byggnader...men vad som stör mig mest är att min granne har sitt kontor på denna holme. Avis, nähä...jamen, det är väl klart jag är!!!! Att han får bege sig till Skeppsholmen vare sig han vill eller inte.....fast hygglig prick är han ju.


Vid vattenkanten,
Ia


I wanted to share with you the view over Stockholm by the waterside, downtown while the trees grow green. 
It has an astonishing affect on me each year, making it hard to leave the city while in this short bloom. This is the best time of the year to visit...

May 01, 2009

Trögt....

medan rara Lena i vackra Skåne frestar med vattenslang och värme 33 grader i solen ( med en nypa salt, då min kära Skära), så sitter jag här i mitt Sverige och undrar varför det går så himla trögt på min gårdsplan. Solen lyser visst, men det är knappt med grönska på björken....
Titta vad glest.....suck!!

Törs verkligen inte visa maken detta, hans livsverks vinrankor, när han återkommer öster ifrån i morgon....där spirar inte något endaste...hoppas verkligen de är sena i starten bara. Annars får jag plocka fram Kleenex och mitt allra bästa tålamod för att trösta.
Inga vidare vårtecken,
IaI am sincerely hoping for a prosperous progress to soon hit my backyard this spring, so far it's been a slow blooming start.