May 06, 2009

Vem blir inte glad.......

när våren visar sig från sin bästa sida.

Jag hade turen på min sida idag, när jag i arbetet hängandes i fönster och takkronor ( med hjälp dock ) insåg att det slutat regna och solen bröt igenom de tunga molnen.

Detta är lika mäktigt varje vår, när man mitt i Stockholm erbjudes denna vy.....

Alla dessa båtar som trängs och skuffas med varann, som bara båtar kan...babarabambam....
Det pågår febril aktivitet i vattnet. 

Skeppsholmen är klart en oas, mitt i storstan, en aning bortglömd!

Vi går över bron från Blasieholmen och Nationalmuseum.


Denna holme som var i flottans regi i 300 år och börjades bebyggas för Karl XII:s drabanter år 1699. Det var dåliga tider och man använde sig av återvinning från olika slottsruiner i Sverige.
Mycket tegel som gjordes rent från kalkbruk och smuts för att åter användas. Coolt, tycker jag.

Här byggdes båtar och delar av Stockholms örlogsvarv kom att förläggas här under 1800-talet med verkstäder för underhåll av flottans fartyg. Sedan år 1968 har mycket lite militär aktivitet förekommit på Skeppsholmen och idag är den stora parkeringsplatsen bakom Moderna museet det enda som kan påminna om att en gång här låg ett stort varv.

När man kommer över bron så ligger där af Chapman, idag vandrarhem och nyrenoverat.

I slutet av 1800-talet började Östra och Västra boställena på Långa raden, en gång ritade av Nicodemus Tessin d.y, att användas som tjänstebostäder för flottans män och idag kan jag då konstatera att en epok definitivt har gått i graven när Skeppholmens Hotell slår upp portarna i dessa byggnader nu under hösten 2009.

Ett foto under avslutande renoveringar.
Statens fastighetsverk är ansvariga för alla byggnader på Skeppsholmen och man satsar nu på projektet ,                      
                                   "Stockholms nya oas"
                                                                   Good or bad??....
Iofs bra att detta smultronställe lyfts fram, men jag är nog lite nojig att det kan bli lite stark exploatering. Som historisk arkitektur nörd, är det inte utan att jag suckar tungt och tar mig för pannan när jag ser att de har skövlat husen invändigt och de hypade hotellrummen. Jag får hålla mig utomhus......här finns även en hel del spännande gamla byggnader...men vad som stör mig mest är att min granne har sitt kontor på denna holme. Avis, nähä...jamen, det är väl klart jag är!!!! Att han får bege sig till Skeppsholmen vare sig han vill eller inte.....fast hygglig prick är han ju.


Vid vattenkanten,
Ia


I wanted to share with you the view over Stockholm by the waterside, downtown while the trees grow green. 
It has an astonishing affect on me each year, making it hard to leave the city while in this short bloom. This is the best time of the year to visit...

6 comments:

Lilla huset på prärien said...

Hej kära Ia!

Jamen visst är det så att det svider lite även i mitt hjärta när de sliter ut gamla saker från huset och "moderniserar". Tänk sen bara på slitaget det kommer att bli som hotell... nåja. Som gammal människa på hemmet kommer jag att sitta där... "det var minsann bättre förr"! :)

Nu ses vi snart!!

Kram J

Paris Atelier said...

Oh the city looks beautiful! Such a different lifestyle and so fresh and stunning! Thank you for sharing! What gorgeous weather :)Enjoy!
xoxo
Judith~

Anonymous said...

Cara Ingela,

Vi forstar varandra. Samma utarmning sker har i Umbrien, nar klumpiga, okansliga hander far fritt spelrum. Men, Stockholm ar anda Stockholm - mi sta molto a cuore!!!! Njut av varen, Ingela! Bacione, Ingrid

Ninni said...

Oi Ia,
tack för en fin tur på Skeppsholmen! Jag håller med...visst kunde man använt dessa vackra byggnader till något annat än hotell. Visst måste slitaget öka på denna lilla holme. Men det blir säkert populärt att bo där!
Um grande abraco
Ninni

Tidsmästarinnan said...

Skeppsholmen gillar jag också!
Vackra bilder!
Hur går det med vinrankorna, hoppas de tar sig? Det är ju så himla fint!

Kram
Susanne

Lilla huset på prärien said...

Puh... instinktivt tänkte jag "kan vi inte hoppa över några år här nu så att han blir ung vältalig man" men sen ångrade jag mig i samma stund. Tänker att det har väl någon mening att man ska gå genom alla dessa saker också :)

Nu sitter jag här med en kopp kaffe och njuter en liten stund. Vi blev faktiskt vänner igår igen innan sovdags. Och han har nog inte ADHD som jag tänkte lite snabbt i stridens hetta ;)

Jo... jag och sKära hittar på massa kul ihop. Ändå tycker vi att vi inte hittar på tillräckligt! Bara TÄNK så kul vi ska ha i sommar på vår Dala-tur!! :) Och vi - vi tar väl en tur till fantastiska Rosendal eller?

Kram J