September 13, 2009

Barockens årstid.....
hösten med trädens gyllene löv.

Det lanseras en ny spännande bok den 15:e september om de tre generationerna Tessins bidrag till det svenska kulturarvet, skriven av Jan Mårtenson, baserad på personliga erfarenheter.

En gång boende i en av flyglarna till Drottningholms Slott, kabinettssekreterare åt Kung Carl Gustav XVI, en gång general direktör på FN, diplomat och en gång Sveriges ambassadör i Bern.
Han borde vara rätt man att återge denna familjehistoria!


Citerar ur bokens beskrivning - Historien om familjen Tessin - Nicodemus den äldre, Nicodemus den yngre och Carl Gustaf - är unik. Tre generationer, som fick en avgörande betydelse för svensk arkitektur, konst och kultur. De var verksamma från 1600-talets första decennier till mitten av 1700-talet, men deras insatser är i högsta grad levande än idag. 

Nicodemus d.ä. och d.y. var framstående arkitekter, och ritade Stockholms slott, Drottningholms slott och många andra magnifika palats och byggnader, både i huvudstaden och i övriga landet. Men det var inte bara inom arkitekturen som den mäktiga familjen verkade. Alla tre hade ett stort inflytande inom politiken, och Carl Gustafs stora konstsamling blev grunden till Nationalmuseum.


Boken innehåller mycket fina nytagna bilder av och i byggnader skapade av Tessinarna, ypperligt tillfälle att skåda de skatter i Sverige som oftast inte tillåts fotograferas av allmänheten. Detta foto visar entréen till Drottningholms Slott, från sjösidan. Se här.

Författaren Jan Mårtenson, som även skriver om antikhandlare Johan Kristian Homan från Gamla Stan, han som löser mordgåtor tillsammans med sin siameskatt Cleo. Undrar jag om inte dessa kombinationer av yrken skulle passa mig som handsken.....katt, antikviteter och klurigheter!

Den senaste utspelar sig just i Tessinska Palatset, en gång byggt av Nicodemus Tessin d.y. som privatbostad, beläget vid Slottsbacken mitt emot Slottet Tre Kronor. Tessin hade det nära till arbetet med renoveringen och återuppbyggandet av slottet efter branden år 1697.

Epokboken ligger vid sängkanten och deckargåtan rullar som talbok i min verkstad. Tiden går fort när det blir intressant.....

Från Ia's årstid - hösten.


A new book is being launched next week and I have had the opportunity to read this spectacular  tribute to the architecual historical period of Baroque and the Swedish dynasty of Tessin.

 

8 comments:

Lilla huset på prärien said...

Åh vilken fin bok! Jag som har slängt ut så mycket böcker... nu börjar de sakta men säkert att krypa sig in igen. Inte så mycket deckare då kanske men däremot sk. "coffe-table" böcker :) Skulle hemskt gärna ha den där fina franska som du köpt på ebay. Vad var det nu den hette nu igen? Sååå fin!

Sista inskolningsveckan för lilla I på dagis nu och sen har jag en hel vecka att läsa böcker på innan jobbet börjar sen. Härligt!

Kram Jena

Monica said...

Hej !!!!!!
Åh,sådant här älskar jag !!!!
Det verkar som om jag måste be mamma handla lite böcker......
detta verkar spännande värre !!!!!
tack för tipset...!!!!!
Kram,
Monica

Anonymous said...

Cara Ingela,

Bra simultansysselsattning, Men akta Dig sa att Du inte sticker Dig i fingret, nar intrigen blir alltfor tat. Skall just fa leverans av bocker ("soffbordslitteratur") med svenska vanner pa besok. Langtar efter nya SVENSKA vackra fotobocker. Tack for hint! Bacione e buon lavoro/divertimento! Ingrid i Umbrien

me and alice said...

Hej goaste Ia!
Vem behöver talböcker när vi har ett livs levande uppslagsverk som heter Ia... Älskar dina historielektioner du ger oss här på bloggen. Den boken var intressant, och vilka bilder!!! En sådan vacker entre´...

Sitter här och idisslar en morot som bara växer i munnen på mig... En granne knackade nyss på och bjöd över mig på äppelpaj!!! Få se om jag klarar den frestelsen... Känner nästan lukten av dina wienerbröd ända hit... Allt tycks sukta mig just nu! *fniss*
Ha en toppendag!
kram Susanne

atmosphere said...

just det, säger som föregående talare, vi har ett livs levande uppslagsverk i dig! Ser fram emot nästa lektion. Och det är väl klart, lydig som jag är (hmm) läser jag naturligtvis Mårtensson´s böcker om antikhandlare Homan. Skam vore det väl annars!
Största kramen från
Ingrid

Nordingården said...

Vilket livsnjutarinlägg!!! Boktips så här om hösten, mysigt....

Jag tycker detta är intressant. Läste stilhistoria i min floristutbildning. Jättekul, inredning, arkitektur, mat, mode mm..

Soliga hösthälsningar fr Mari på Nordingården

Ninni said...

Vilka fina foton det verkar vara i den boken! Tack för tipset! Talböcker är bra, tänk att kunna göra något nyttigt under tiden man njuter av en bok. Det är ju fantastiskt! Jag som älskar att läsa skyndade mig direkt till biblioteket och lånade böcker när vi kom hem. Vilken suverän service det är att kunna låna och inte behöva köpa allt man vill läsa. Men vissa vackra böcker vill man ju bara ha.
Ha en riktigt skön helg! Kanske blir det en svamputflykt för oss om vädret håller i sig.
Kram Ninni

The Secret Garden said...

Hejsan! Jag har precis hittat till din sida och kommer nog tillbaka igen! :-) Intressant.