July 03, 2008

En eloge till maken......

 Egentligen så hade jag tänkt att vänta med ett nytt inlägg, men porslinet kan ju faktiskt vänta lite, eller hur.....

Istället är det roligare att jag delar med mig av de senaste 48 timmarna, att man kan hinna med att ha så mycket trevligt. Roligt skulle det nog också ha varit att ha haft en GPS kopplad till min make, för att följa hans framfart och hur lite han faktiskt sovit dessa 2 senaste dygn.

I tisdags morse kl 0700 landade han på Arlanda från Chicago utan att sova under c:a 30 timmar ,där han hämtades upp av sonen och kördes hem. Raskt i säng för 2 timmars sömn, medan jag packade ner lite ombyte för avfärd mot Nora och den stora samlarmässan, som skulle börja kl. 16.

Sagt och gjort, off we went, maken ville köra hela vägen, för att inte såsa till.
Sonen vinkade lyckligt av oss, han fick ju hela huset för sig själv med katten......

Nu är det så att min kära man inte är så speciellt intresserad av vare sig antikt eller inredning
( jag brukar tillstå att han mäter inredning i tekniska prylar) och om jag nu trodde att han inte skulle hänga i på mässan eller i min energiska framfart vid sådana tillställningar, så OJ VAD FEL JAG HADE.        
  

Vem tror ni var först ut att shoppa, inte var det jag.
Nej, min man hade hittat en gammal SÄMSKSKINNSMANGEL. 
Det hade han alltid önskat sig sa han och tittade på mig förtjust.
Själv såg jag ut som ett frågetecken för en bråkdels sekund, men kom på mig att vilken underbar stund detta var. Det var väl klart att han behövde den här onyttiga manicken......man måste ju bereda den väg som skulle komma de närmaste timmarna.

Sagt o gjort, maken knorrade inte en enda gång under hela mässtiden och vi fyndade en hel del roliga saker. Mest nöjd, även förvånad ,var nog jag med makens nyupptäckta förmåga efter 25 års äktenskap. Jag kom på mig med att gå och småle. Vilka fantastiska framtida möjligheter såg jag inte nu.....

Titta, här är ett annat av hans fina fynd, som jag gillar skarpt, de här gångjärnen kommer att bli superfina till de förrådsdörrar som byggs just nu.Här är lite andra fynd, som jag gjorde, visst blev det en del porslinsfat också. Jag antar att jag ska spara dem till ett vidare inlägg i "porslinsserien".
Mässan höll på till kl 20 denna kväll och nu hade jag ett riktigt trumfkort i fickan efter dagens strapatser.
Maken skulle få avnjuta en gourmetmiddag och övernattning på Grythyttans gästgifveri, 4 mil bort från Nora.
Så in i bilen, jag undrade lite oroligt tyst om han inte skulle stupa av trötthet snart och bara vilja sova.
Icke då, vi in ramlade in i restaurangen strax innan köket stängde och fick avnjuta  en syndigt härlig måltid.Ett par rader bara om lite historia. Jättekort bara.....jag lovar.

Grythyttans gästgifvares gård anlades när Drottning Kristina år 1640 anbefallde att landsväg skulle byggas från Örebro och att efter vägen anlägga bl.a. kungliga skjutsställen, med god bekvämlighet. Därav kan man skåda det slutna kungliga kronemblemet ovanpå skylten.Tre år innan Carl Jan Granqvist tog sig an Grytthyttans Gästgifveri, hade det stått tomt och förfallit i 100 år, för att nu väckas till igen. Med 75 % AMS-bidrag för reparationer och återställande av byggnaderna, kunde man juldagen 1972 annonsera för "julottekaffe", kl 0700. Det kom så mycket gäster från närliggande församlimgar att många Grythyttebor finge gå hem efter kyrkan och dricka sitt kaffe.Har ni sett vilken underbar bakside-entrée til receptionen, så här skulle man vilja ha det hemmavid....yes.

Nu orkade vi inte med någon kvällspromenad, utan crashade i sängen. Ljuvligt tyst som det var utanför, undrade jag lite dimmigt emellanåt vad det var som lät, nu hade makens sömnbehov fått sitt utlopp och tyngdkraften tar ut sin rätt. DET GÅR INTE ATT VÄNDA PÅ HONOM!!!!!!!!

Nåja, nästa morgon fick vi den bästa frukost, kunde sitta ute i solen. Min man var piggelin igen och undrade vad som skulle hända nu, så vi bestämde oss för en liten promenad för att kika om vi kunde hitta lite snickeriglädje.
Visst gjorde vi det, som dokumenterades för ev. senare byggbehov.

Titta här....
Och här.......


Men under frukosten hade jag fullkomligt förhäxat mig i gästgifveriets skorstensflöjlar......att jag hade svårt att skiljas för avfärd mot Nora igen.

 
Får man verkligen utsätta en passionerad antivitetsfantast för något, som att behöva åka från dessa.!!!!

Vi åkte tillbaka till Nora, men inte för att besöka samlarmässan igen. Nu skulle det besökas antikaffärer och loppisar samt vara lite kulturella, så döm om min förvåning när tålamodet var fortsatt lika strålande hos maken.Han har klart stigit i aktning och jag har nu allvarliga funderingar på samlarmässan i Kungsbacka, den kommande helgen.

Det får då bli utan kära husbandet, han är tillbaka i Chicago på lördag.
Men skam den som ger sig nu.......den stora samlarmarknaden i
Degeberga 19 juli skulle inte heller sitta så fel, får försöka bearbeta detta. Det skulle man ju kunna kombinera med en tripp till Danmark ett par dagar och besöka antikmässan i Helsingborg på tillbakavägen. Verkligen en helträff......

Tror ni maken humör pallar en så stor utmaning, nu när han verkar ha fått blodad tand??????

I vilket fall som helst vill jag ge honom en stor ELOGE från hela mitt hjärta, för det är så roligt att dela ett knasigt intresse med sin käresta.   

Ska jag nämna att han absolut skulle köra ända hem till Stockholm också, men det har en annan historia.

Tack för idag, 
Ia


8 comments:

atmosphere said...

Jag skrattar igenkännade i stora delar av denna historia...Det gäller att få dem på sin sida, det är steg ett, annars kan det bli besvärligt. Väl över på den rätta sidan kan det bara bli hur bra som helst. Det här låter som utflycker vi gör titt som tätt både inom och utanför landets gränser.
Jag riktigt levde mig in i hela resan!
Självklart ska jag till Kungsbackamässan. Det är ju så nära, att det är ett måste.
Kommer du??? Låt mig få veta!
Jag inser att det blir att åka runt på alla antikmässor i sommar, Degeberga, Helsingborg, Gotland, ja, och där gick den ledigheten...
Idag har vi haft så nära 30° man kan komma, och då har jag så klart jobbat inomhus. Kanske inte så smart.
Annars har jag försökt att slå av lite på arbetstakten sista veckan, och med det menas att jag har målat/renoverat möbler.
Nej, vet du vad, det känns som jag har så mycket att berätta för dig, och jag bara avgudar dina inlägg! Men klockan bara rusar iväg, och några timmars sömn är ju inte fel.
Vi hörs kanske redan imorgon?
Hoppas det! Ingrid

me and alice said...

Hej Ingela!
Vilken underbar liten minisemester ni åkte på. Nora samlarmarknad har jag varit på några gånger, men för många herrans år sedan. Vad roligt att din man också shoppade. Han tycks ha samma goda smak för antika föremål som sin fru!!
Grythyttan skulle vara trevligt att besöka. Ser onekligen härligt ut. Tack för den lilla historielektionen också.
Ha det så bra!
kram Susanne

Lilla huset på prärien said...

Vad du berättar härligt tycker jag! Det är en fröjd att få sätta sig ned och läsa din blogg. Samlarmässor, vad är det? Är det som tex antikmässan i Helsingborg eller? Dit tänkte jag förövrigt att jag också skulle ta mig :)

Längtar redan till ditt nästa inlägg!

Kram Jenny

Lilla Blanka said...

Hej Ia!

Hittade hit via en annan blogg..och OJ vad härlig blogg du har..! Har suttit en lång stund och trånat över allt det vackra du visar =)

Kram
Mia

MARIA said...

Vill bara gratulera till denna underbara historia. Jag kan riktigt se hur du småler och njuter. Tänkte komma imorgon med alla stänger. Är du hemma? Eftermiddag tror jag.
Kram Maria, kära hälsn. till maken

atmosphere said...

Du är väl för gullig! Om du säger att det är fint blir jag extra stolt och glad...
Vet du vad, du har precis sparat x antal kronor genom att slippa ta dig till Kungsbackamässan. Pinsamt glest mellan fynden!
Jag hade t.o.m lyckas förtränga det, tills du frågade. Vi satsar på Helsingborgsmässan, rätt och slätt. Den håller i varje fall hög klass.
Imorgon är det auktion på Käringön. Det blir spännande och dyrt, tror jag. Få se om det går att köpa något, annars blir det bara en trevlig utflykt.
Kramar från Ingrid

Anneli said...

Hej!
Här sitter jag och slukar i mig din underbara historia och småler igenkännande...så underbart du beskriver det hela - ja, det ser ut att bli till en livslång uppvärmning, innan ögonen öppnar sig för antikviteternas underbara värld...jag kan ibland gå runt på antikmässor, och undra när och hur alla dessa män förvärvat sitt intresse...hmmm -Och visst har det hänt, att jag fått med mig honom och att han - faktiskt - har njutit av det, men då gäller det att för en stund hänga med i hans intressevärld...därefter går det mycket lättare;)

Tack för påhälsningen hos mig - jag har verkligen hittat en ny oas, där jag trivs, den antik -älskare som jag är. Jag lägger dig bland mina länkar, så att jag hittar tillbaka!!!

Ha en skön sommar!

KRAM

CHÂTEAU DE KONSTANSE said...

Det ser ut som om dere har hatt en flott tur, med mange fine funn:-)
Moro å ha noen å dele opplevelsene med!

Ønsker deg en riktig så god sommer,- nå skal det bli deilig med ferie!