July 26, 2008

Men en fot i varje tidsera......


Båånjk...bånjkbånjk....
.så lät det faktiskt i min bil på väg hem norrut från det sköna Skåne och det spelade ingen roll att jag stannade och försökte stuva om i bagaget. Det var ju fullt, knökfullt.

Jag har upptäckt en ny passion, eller kanske rättare en nyupptäckt som fått fäste igen.

Min och makens resa till Skåne gick i bleckplåtens och förvaringens tecken. ????

Det är roligt att prata lite med handlarna på samlar och antikmässorna, man får alltid lära sig något nytt eller utveckla kunskaperna.

Även dessa plåtburkar har ju sin historia, som är kul att känna till.


Den stora fina ljusa plåtburken från Svea Chokladfabrik hittade jag på Degeberga samlarmässa, förra gången jag såg den för 2 år sedan, köpte jag den inte. Så denna bestämde jag snabbt som ögat, mässan är ju bara en dag och DET ÄR MYCKET FOLK.........kan bara nämna att makens goda humör höll i sig med jämna avbrott för kaffe och mat. Den här resan hade påbörjats med en kort natts sömn i Kristianstad, så förutsättningarna var lite bättre.  

En annan rolig sak att nämna är att Svea Chokladfabrik ligger bakom godiset POLLY och SEGA RÅTTOR.
Fast Svea var till att börja med ett varumärke för Svenska Marmelad AB, grundat 1887, av en textilfabrikör, som kom på bättre tankar. Först 1914 blev det ett företagsnamn. 1950 blev Svea Choklad en del av ICA-koncernen och det är nu som POLLY gör sin premiär.
Dom hinner också bilda Candelia med KF på 1990-talet, för att till sist som många andra i branschen, köpas upp av Cloetta.


En annan burk som ni säkert sett är Mazetti, som betyder bukett på Italienska. Mazetti's anfader var dansk, Emil Nissen och 1888, grundade han Malmö Choklad och Konfektsfabrik AB i gamla bryggerilokaler.
Mazetti användes i huvudsak som slogan och det var först under 1940-talet som Mazetti blev officiellt fabriksnamn.
1975 köps företaget upp av Fazer, som ju senare slås samman med, återigen Cloetta.
1992 läggs verksamheten ned i de charmiga lokalerna i Malmö, men idag bedrivs där kulturverksamhet och chokladmuseum.

Burken med ÖGONCACO, känner ni väl också igen.
Först fanns det bara de kända ögonen på förpackningarna, men när kunderna började frågade efter Ögonkakao, var denna slogan en faktum och snart fanns det med i texten.

Ja, Degeberga hade mycket att bjuda på och gladast blev jag av detta fina fynd. 

Gissa, vad det är.....
  


Jo, ett gammaldags handskfack till hästskjutsens kuskbock ........ alldeles, alldeles bedårande.Bedårande är också Brantevik, dit vi styrde kosan vid middagstid, för att ta in på Bykrogen för mat o logi över natten, så här härlig utsikt fick vi från rummet. Kika mer här.

Nästa morgon hann vi med en liten promenad och dokumentation med kameran, jag konstaterar krasst att mina ansträngningar i trädgården aldrig i världen kan möta sig med Österlens frodiga växtliv.

Nu hade vi rutten upplagd med antalet loppisar och antikaffärer hela vägen till Mölle på Kullahalvön.
Undrar om det är bilkörningen som håller kära maken på så gott humör. 

Efter god middag på hotellrestaurangen på Badhotellet, tog vi en kvällstur per fot ner till hamnen.
Mölle är lika vackert uppifrån som nerifrån...eller!!!!!!

Tiden går alltför snabbt när man har trevligt.
Kärleken måste hem och jobba, så det var bara att köra till Ängelholm, för att där stoppa in honom i ett flygplan. Men först hann vi med en fika hos Flickorna Lundgren på Skäret. Kika gärna in hos dem.   

Jag är en välkänd tidsoptimist, men känner ni många som tar 5 timmar på sig att köra 3,5 mil motorväg från Ängelholm till Helsingborg. Efter att ha lämnat av maken på flygplatsen, var det bara 2 km till närmsta antikaffär. Det blev en tvärbroms med högergir. 

Väl värt, för se vad som väntade i ladan på mig, bakom en massa bråte.
Förmodligen har den stått i något finare gemak en gång i tiden och tjänat som stöd för större vedklabbar eller stockar i en golvöppenspis. 

Efter att ha röjt och plöjt ett par till loppisar i Ängelholm, tog jag mig till Helsingborg.
Nu är jag själv och det är inte lika trevligt att äta ute, så efter ett litet enkelt mål mat, tar jag kameran och ser mig om på stan.

Detta är lite äldre bebyggelse, klart charmigt med lägenhet här.   

Är man för mer modernt och glassigt kan man ju se sig om på hamnpirens nybygge. Charmigt det med i och för sig, men vad tror ni jag skulle välja........

Onsdag morgon är jag preppad och klar för Helsingborgs antikmässa 2008, den börjar först kl 1700,
så jag hinner faktiskt med den mindre samlarmässan också, som ligger strax intill, innan det börjar.

Det är nog tur att maken har rest hem vid det här laget, för nu kommer värmen, vilken han inte är så tålmodig med. Lokalerna är supervarma, så utställarna gör ett fantastiskt arbete under de här dagarna. När jag skriver detta är mässan inte över ännu.

Jag tänkte visa detta lilla underbara 1700-tals skrin, som jag faktiskt gick tillbaka nästa dag och inhandlade.
 
Och till sist, men inte minst.

De enklaste saker kan göra mig lycklig, som denna sköna hattask........en njutning i form och slitage.  

Strax innan hemfärd hann jag även med att möta upp med Ingrid från Atmosphere och vi tog oss en liten runda på Helsinborgs Auktionsverk för att kolla in utbudet. Det kan ni också göra här.

Jag tror att jag lever i fel århundrade emellanåt......fast det är klart, vad vore livet utan mobiltelefon, laptop, mobilt bredband, GPS, i-Pal...etc...etc. 

Förmodligen bra mycket lugnare, kanske tråkigare, inte vet jag. Lagom är alltid bäst. 

Vi hörs senare,
Ia

10 comments:

Lilla huset på prärien said...

Så fint du skriver Ia! Jag uppskattar verkligen dina inlägg här på bloggen. I tisdags var jag på den lilla samlarmässan och i torsdags var jag på Antikmässan C-hallen. Där fanns verkligen mycket att se! Kul att du gillar Helsingborg.

Fina saker hade du hittat också!

Kram Jenny

a home far away said...

Oj så många fina foton du har tagit och du skriver så fint till fotona:-)
Ha en fin dag
Kram Gunilla i Singapore

Vitbalansen - Helena said...

Vilken resa ni hade! Så många fina inköp och så trevliga ställen ni besökte. Nordvästra Skåne är definitivt en av mina favoritbygder. Det finns alltid nya pärlor att upptäcka där, och så är det ju så otroligt vackert.

Härligt att den fyrbenta lillskruttan artar sig bra :-). Justus sover visserligen inte i knäet, men väl i sängen och soffan. Nu under värmeböljan är det mindre skönt att vakna genomsvettig av att 40 kilo ridgeback ligger som klistrad mot en, men annars är det hur mysigt som helst att han är så gosig :-).

Ha en bra fortsättning på veckan!

Kram från Helena

MARIA said...

Vännen
Och andra hälften var nöjd även denna gång? Congrat!
Blir lite avundsjuk och res-sjuk. Låter så härligt.
Kram Maria

Lilla huset på prärien said...

Klart att jag läser din härliga blogg. Där står alltid någonting utbildande och det känns väldigt fräscht! Det var faktiskt synd att jag missade er båda här i Helsingborg (både dig och Atmosphere) men det kommer ju fler chanser :)

Kram Jenny

My Notting Hill said...

Love all your purchases. The area looks beautiful. We're hoping to travel to Scandinavia next summer so I"m accumulating vacation as well as design ideas.

Anonymous said...

Hej Ingela,

Underbart och litet vemodigt att läsa Din "dagbok" från Skåne. Måste ha varit en fantastisk resa genom Sommarsverige. Längtar ibland, särskilt med en så närvarande "betraktelse".

À propos "plåtburkar". Jag lyckades också få med ett par i det stora flyttlasset för några år sedan - trots stränga order om att vara restriktiv med prylar. En är från Göta Konfektyrer (med glaslock) och en större från min farmor - förgylld med ett emblem i form av hjälmbärande krigare. Skickar gärna bild, om Du blir nyfiken. Ha det gott. Vi har åter värmebölja! Varma h.... Ingrid

Anneli said...

Hej!
Läser med nöje allt du skriver här på din blogg...härligt att du delar med dig av all din kunskap och inspirerar!!
-Låter som att du har haft en underbar resa nedåt landet...hade gärna suttit i din bil och hängt med till alla smultronställen...;)
-Vilka fina grindar du beställde från Lene - blir så nyfiken på det andra, som du ännu inte visat upp...hmmm
-Hon hade varit och lämnat ett par grejer även hos mig - själv var jag på semester...fick bara pula in lite pengar i ett gömställe, och när jag kom hem hade leveransen kommit fram och hon hade hittat pengarna - fantastisk service!!

Ha det gott, kram

atmosphere said...

Tack snälla för senast, det blev en intensiv liten stund! (Skickar dig ett mail också.)
Underbart att fler äntligen förstått att du delar med dig av din kunskap, och de som jag tycks njuta fullt ut av att ha dig som läromästare.
Den lilla svarta kistan måste jag ha missat. Jag hade precis som du fallit pladask! Den är ljuvlig. Vill också ha!!! Men så var det det här med utrensningen...
Kom från Skåne igår igen, och jo, klart att bilen var full, vem hade trott något annat?
Må så gott i sommarvärmen. Största kramen från Ingrid!

me and alice said...

Hej Ia!
Som vanligt ett underbart och lärorikt inlägg! Fantastiska resor ni gör i vårt underbara sommar Sverige...
Vilken service av Lene... Ursnygga grindar och härliga fynd från mässan.
kram Susanne