August 19, 2008

Målarkonstens värld

Att lyckas med sin målning är en konst för sig har jag alltid tyckt, lite lotteri nästan.

Olika underlag och material, önskemål om slutfinish, nyanser och gud vet allt, ska stämma för att bli helt nöjd. Men jag har lärt mig efter 25 år i färgburkar, linolja , pigment, stålull, trasor, fördrivningsborstar ...... att plötsligt händer det. Det gäller bara att våga och inte ge upp.

All målning är personlig och allas handlag är olika.

Så här går det för mig efter mycket velande och äntligen ha hittat ork o energi.
Det får helt enkelt bära eller brista.


Närbild på nyligen ommålat matbord, bara med vit linolja bruten med aningen torrpigment kimrök och brun umbra. Resultat blir en mjuk ljusgrå ton.

Färgen är borttrasad mellan varje lager för att slutligen ytbehandlas med linolja och aningen brun eller bränd umbra, torrpigment. Överskottet torkades bort och in i ytan.
Underredet är kvar att måla, väntar på nästa energikick.

Det här kanske inte är er stil, men kanske kan vara värt ett försök.

Det skall vara kul att måla!!!!!!!

Ia

8 comments:

me and alice said...

Tack snälla du! Bordet ser helt underbart ut!! Så snyggt att det går en aning åt det grå hållet. Man kanske ska satsa på linoljefärg helt enkelt... Det känns så rätt också. Funderade ett tag på att bara ha det i den grundfärg jag målat nu. Det blir faktiskt automatiskt en yta för varje gång man gör rent det med tex. diskmedel eller såpa. Har gjort så med en snedklaff vi har. Det har fungerat på den...I och försig ställer vi sällan kaffemuggen eller vinglaset på den, hi,hi... Får nog ta mig en funderare.
kram o godnatt! /Susanne

me and alice said...

Glömde i min iver att tala om att ni har en underbar matplats. Vilka härliga fönster...
kram Susanne

Kallholmen said...

Jag älskar när det är lite färgton i det man målar. Tycker faktiskt mycket om färg också som grönt, sand och linnefärg som man får med grön umbra. Törs knappt säga det i denna vita, vita blogg värld.
Carolina.

rosenskära said...

Nu har jag tassat runt i dina gamla inlägg. Måste ge dig ett stort och varmt tack för all kunskap du sprider. Du gör historien levande genom att knyta den till föremålen.

Jag ser att du har lagt ut en massa intressanta länkar också, men de har jag inte hunnit titta på ännu, några känner jag till sedan gammalt.

Ni har en väldigt vacker matplats, där äter man nog långsamt utan att tänka på det...

Ha en skön dag!

/Lena

Anonymous said...

Cara Ingela,

Tack för att Du skriver om linoljefärg och brytning, kimrök, umbra och slår an en "färgton". Jag instämmer med "kallholmen". Sand, sten, linne och olika grå-gröna färger känns helt rätt, liksom rotnyanser. Dags att "bekänna färg"! Vitt ger fin fond. Bacione, Ingrid

Patricia Gray said...

Thanks for putting on the Google Translator. Just to let you know it is very helpful. I wish it would translate the comments page also.

Lilla huset på prärien said...

Hej Ingela!!

Jag har varit på Lalandia några dagar med familjen. Vill ju inte skylta med att jag åker bort så jag skrev helt sonika ingenting :)

Åh vad underbart du har det där!! Wow! Har förstorat bilderna och kan se sååå mycket jag gillar. Fantastisk tallrikshylla - vill ha! Och jag skymtar massa vackra saker i det lilla hörnskåpet. När jag har bilden såhär förstorad känns det nästan som om jag är hemma hos dig :) Åh... fönstrena, jag dör litegrann... såååå underbara.

Och ditt bord - du har verkligen lyckats med "di hele" som man säger i Danmark ;) Jag älskar linoljefärg och har gått helt över till det numera. Kolla in mitt skåp förresten!

Tusen, tusen tack för din lilla fina kommentar du skickade! Känns skönt att höra att någon saknar en :) Nu ska jag sitta här och bara njuta av dina vackra bilder en lång stund!

Kram Jenny

Love Your Homes said...

Mmmmmmm, vad fint med ett svart skåp....härligt med lite kontraster till allt vitt.
Jag har en gammal sektretär i bondrokoko, som du ska får se vid något tillfälle. Den blev svart för sådär 20 år sen, har aldrig ångrat mig.
Kul att du är tillbaka, Ingela.

P.s. Håller med om att du har en klippa tll svärmor