August 29, 2008

Tänkbar rival.....

Nå, vad säger ni, skall jag låta tanten stanna kvar i huset..........

Den lilla barockdamen har fått komma på besök, för att få se om hon faller mig i smaken.
Jag behöver nog presentera henne lite närmare, så jag ger er.....

Prinsessan HENRIETTE MARIE, av Frankrike. Gift med Kung Charles I av England.

Hon är född 1609, förenad i blod genom släkterna Medici och Bourbon och är yngre syster till Ludvig XIII, fostrades som katolik, vilket gjorde henne rätt så impopulär i England och kungahuset Stuart. Dessutom var hon en mycket självständig och driftig kvinna, som gifter sig mycket ung och dessutom vet att argumentera och föra sin talan. Äktenskapet var till en början mycket stormigt och det går långa tider då de inte träffas.
Dock blir det flera barn så småningom, några bli kungar men också hennes barnbarn Mary och Anne Stuart blir ju drottningar av England. Mycket hårdhudade kvinnor....Anne blir den sista i ätten Stuart.

Ju mer jag läser hennes biografi, ju mer inser jag att hon är en otursdrabbad kvinna av mycket stora mått...hennes far dör när hon är 1 år och blir förvisad från det franska hovet med sin mor även om hennes bror blir kung....hon är ett andrahandsval för giftermål med engelska kungen.
Vidare under det engelska inbördeskriget på 1640-talet, var hon stundtals tvungen att fly landet och lämna sina barn, ibland upp till 2 år.......hennes make, Charles I avrättades 1649 och hon var då även ekonomisk utblottad.

Men hon var också principfast......vidhöll sin katolska religion trots alla svårigheter, avskydde puritanismen som dominerande bl.a vid det engelska hovet i Palatset Somerset House i London...hon deltog mer än gärna i statens finansiella affärer, som bidrog till starka konflikter...hon hade nog lite svårt att inte lägga sig i, helt enkelt!!

Tro nu inte att tavlan är ett orginal....det är en reproducerad oljemålning utförd av en förmodad konstärselev under 1930-talet i Dresden, som har ett galleri med många av originalmålaren Anthonis van Dycks målningar, många av Kung Charles I familj. Han var deras hovmålare.

Tavlan är faktisk riktigt välgjord, den tilltalar mig på ett magkänsla- sätt.. Ramen är nyare MEN överstycket är ändå det mest intressanta, riktigt gammalt är det...kungligt med sluten krona......det hör inte till ramen.....möjligen har orginalmålningen varit i så dåligt skick att kopian helt enkelt fått med sig krönverket....man ju alltid drömma lite i alla fall....men tänk om det skulle vara så......jag kan i alla fall konstatera att den suttit på en tavla med kungligt motiv.

Så nu är frågan, klarar 2 envisa kvinnor att leva under samma tak, ska jag låta henne få en fristad hos mig. Kanske hon kommer att ingjuta ytterligare principer hos mig....det blir inte populärt här hemma. Fast jag kan ju bara njuta av porträttet också, kanske skulle jag aldrig läst hennes biografi....hon har liksom målat in sig i huvudet på mig....

Vad göra,
Ia


This lovely painting in oil on canvas, is a well made reproduction performed 1931, probably by an artstudent in Dresden, Germany, where they have a major gallery presenting paintings by the original master himself, Anthonis van Dyck. A flemish baroque artist, 1599-1642 and a favourite pupil of Rubens. He became the royal court painter of the house of Stuart.

So, I here give you, Henriette Marie, princess of France, queen consort of King Charles I and the grandmother of Mary and Anne Stuart, both former queens of England.
Her mother was of Medici and her father of Bourbon.
Quite a fascinating lady with a strong personality.
Shall I let her stay in my house, do you think 2 ladies of great principles can get along?

12 comments:

Gårdsromantik said...

KLart hon skall bo hos dig!
Ni förstår ju varandra så bra!

Kram Maud

rosenskära said...

Ibland,när du funderar på om du har rätt eller fel, kan du bara titta på henne, så känner du den där magkänslan, och då bara VET du.

Kanske blir ni osams någon dag, som envetna människor ofta blir,(långsinta brukar de vara också de rackarna)- då får du ställa henne i skamvrån tills hon vet sin plats...

/Lena

Lilla huset på prärien said...

Ha, ha - jag ÄLSKAR när du undervisar Ia!! Jag sitter som ett ljus på första parkett i din historieklass och nästa gång ska jag ta med mig ett äpple till dig min favoritlärare! Det är inte många som kan få tyst på mig men när du skriver så sitter jag knäpptyst (eller rättare sagt - när jag läser vad du skriver).

Tavlan är ju alldeles ypperlig och jag tycker den passar så väl in där hos dig så du ska nog låta henne stanna. Mer principfast än du redan är tror jag ändå inte att du kan bli! :) Tjusiga ljusstakar också!

Kram Jenny

MARIA said...

Hon har ju redan blivit hängd. Vad mer kan du göra?
Checka ut och var överlycklig är mitt råd.
No second thoughts
Kram

Anonymous said...

Cara Ingela,

You are extraordinary. You are like an open book. It´s magic, visiting your blog, esp. when you give us historical glipmses - always w. that little extra.

Now, I also think you should keep the woman. I think I am getting to know you. A strong woman has nothing to fear. Buona notte e Bacione, Ingrid

Viola said...

HEJSAN, VIOLA HÄR FÖR FÖRSTA GÅNGEN, FASTNADE FÖR DIN PROFIL OCH KÄNDE DIEKT ATT HÄR MÅSTE JAG IN OCH KIKA OCH BLEV FAST. SÅ KLART ATT HON ÄR VÄRD EN PLATS HOS DIG, HON HADE NOG EN TUFF STUND PÅ JORDEN, MEN VAR ÄNDÅ ENVIS OCH RAKRYGGAD UNDER DE OROSÅR HON LEVDE.VI VET JU HUR DET GICK FÖR HENNES DÖTTRAR. SÅ BEHÅLL DENNA FAGRA MÅLNING! KRAM VIOLA

LillaFlisan said...

Du skriver så intressanta inlägg!
Jättevacker tavla och ramen.....mmmm.
Flisan

Anneli said...

Men så intressant!! Starka kvinnor med intressanta öden har alltid faschinerat mig - tavlan är vacker och väcker både tankar och känslor - är inte det helt perfekt?

KRAM

ps. vill gratulera både dig och din son - vad underbart - känn dig stolt!!

Per Larsson said...

Ja, jag vet i sjutton jag!!!! Borde nog återlämnas,, blir inte så lite avundsjuk när jag ser det!!
SNURP!!!
/Per
knut&Svea

Lilla huset på prärien said...

Godmorgon!

Hittade du någonting spännande på din auktion? Jag var iväg också. Hittade ett gnistskydd, ett slagbord, en utdragssäng till barn, ett parti linneörngott och en pytte-tavla (som jag tror du kommer gilla... Ingela-stil).

Kram Jenny

me and alice said...

Hej Ia!
Hi,hi... blir full i skratt åt Pers kommentar!
Klart du ska behålla denna spännande kvinna. Så länge hon håller sig inom "ramarna" går det säkert bra*fniss*.
Älskar också dina historielektioner...
Kram och ha en skön Söndag!
/Susanne

Ninni said...

Bom Dia Ia,
det är inte dumt att få sig en historielektion till livs så här på måndag förmiddag.Mycket intressant det du skriver. Självklart ska du låta henne få en plats hos dig, det finns säkert en mening med detta...
Vacker plats för porträttet där ovanför pianot.
Um abraco, Ninni