January 01, 2009

Take a Tour.....

Ibland glömmer jag min begynnande intention med mitt bloggande.....

att dela med mig......

bl.a. mitt genuina intresse för arkitekturhistoria......en av grunderna till även inredning......

Hoppas ni hittar lite tid att kika in här och få en rundtur, kanske ett uppslag för något ändamål.
Ett fascinerande sätt att få ta del av mycket på en enkelt sätt hittar ni på länken här under.
Bilderna får inte kopieras och fotografen, Jonas Carlson är mycket duktig. Känd för sina 360 Panoramic pictures.


Jag rekommenderar starkt att titta in i Stockholms Stadshus.

Detta foto är taget av den kinesiske fotografen Yanan Li och till hans bok Det okända Stadshuset, utgiven tillsammans med Anna-Karin Palm lagom till julen 2007 och valdes av Sveriges bokbindaremästarföreningen att bindas till Mästarbandet 2008, vilket kom att utföras för hand i Paris. Han var turistguiden som år 2004 kom till Stockholms Stadshus och genom ett stipendium gavs möjlighet att under ett år fotografera det, som ingen annan gjort.


Stockholms Stadshus, uppfördes 1911-23, på den plats där gamla Eldkvarn en gång stod, vid Kungsholmens Strand,  som resultatet av en arkitekttävling, av Ragnar Östberg (1866-1945).
Denna kreativa arkitekt var tidigare lärling hos Isak Gustaf Clason, under den tid som Hallwylska uppfördes på Hamngatan 4 i Stockholm (1893-98).Denna påkostade privatbostad blev mycket omtalad för sina nymodigheter, såsom rinnande vatten, elektricitet, centralvärme....

Stadshuset byggdes av 8 miljoner tegelstenar, varav 1 miljon var handgjorda strax utanför Södertälje. Portarna är tillverkade av återanvänt virke i svartek från Riksskeppet Riksäpplet, som förliste på 1600-talet och fiskades upp år 1921.
Bygget har kallats Sveriges sista riktiga byggnadshytta, där skickliga hantverkare arbetade med uråldriga tekniker, sida vid sida med konstnärer och en arkitekt, som hela tiden var närvarande, likt en dirigent. 

Byggnaden uppfördes i bästa nationalromantik och Arkitekt Östberg lät sig inspireras en hel del av det italienska palatset i Venedig, Palazzo Ducale.

Arkitekten, Ragnar Östberg, som var en stor estet, använde över 18 miljoner bitar guldmosaik till den fantastiska Gyllene salen, som visar motiv med Mälardrottningens historia,  ett smeknamn på Stockholm.
Huu, vilken start på året.....God fortsättning på Er, kära läsare.

Ia


This is a post about the City Hall of Stockholm, a most amazing building and how to take a virtual tour on the above link, with just an easy click. Enjoy this one and all the other places you can find on this particular web-site. The photografer is amazing......and so is the technique.

4 comments:

rosenskära said...

Hej igen - kkade bara in för att få ett proffsråd och så fick jag lite lärdom på köpet! Saknar Stockholm ibland, både staden och alla de vänner jag hann få mellan 20 och 30. Har aldrig varit inne i stadshuset men vi har lovat tjejerna att kika in när vi är uppe för Melodifestivalen i mars.

Kanske att jag får träffa dig också...?

Fråga: vi har några gamla kristallglas som nog "råkat" hamna i diskmaskinen någon gång. Hm. Nu är de gråflammiga och urtrista. Har försökt gnida med bikarbonat men det hjälper inte. Har du något husmoderstips?

Annars får det bli auktionskammaren och en låda "nya" glas...

Hugs/Lena

Lilla huset på prärien said...

Duktig han är Jonas Carlsson. Det är verkligen en fröjd att få titta igenom hans portfolio. Jag tycker att det är så himla intressant med foto och hade jag mera tid över är jag ganska så säker på att det intresset hade fått blomsta ut ytterligare. Någon dag när jag har möjlighet har jag lovat mig själv en ordentlig kurs i fotografering. Tills dess får jag nöja mig med att vara glad amatör.

Jag längtar så tills jag får komma upp till Stockholm igen. Har tyvärr inte varit in i Stockholms Stadshus någon gång men det finns definitivt på min "vilja göra" lista :)

Önskar dig nu en skön kväll! Jag ska slänga mig i soffan med gott samvete - har putsat mina fönster idag!

Kram J

A home far away said...

Hej vilken fin blogg du har och så fina bilder. Jag önskar dig ett fint 2009!

Kram Gunilla i Singapore

rosenskära said...

Tack Ia, det var väl ungefär det jag anade... Visst kallas det något speciellt, kristall..., något?

Får se hur jag/vi gör, det lutar nog åt något mindre ädelt, för diskmaskinen är en kär gammal vän!

Nu har jag ytterligare en anledning att se fram emot vårt Stockholmsbesök!

Lena