December 05, 2009

Med en vesslas hastighet

och med beslutsam min och viskande röst betalade jag det blygsamma beloppet.
Med hjälpsamma händer stuvades stolarna in i min bil, killarna undrade om jag gillade slitna grejor.

- Jodå visst, det är väl ok, svarade jag och prisade tyst min skapare för mina studier i möbelhistoria. Samtidigt som jag ibland förvånas över vad folk gör sig av med. Hemma möter mig Kletus, nyfiken som få och han förstår att något är på gång. Han sitter lugnt o begrundar mattes nya fynd, 2 st gustavianska medaljongfåtöljer i orginal skick.

Mitt öga hade inte haft fel och under lite mer granskning kan jag belåtet njuta av en stolmakares 1790-tals skapande i ett par. Stockholmsarbeten i en mästares verkstad och välhållna som ett par sockerskrin.
Med enkla verktyg skapade stolmakarna de mest bedårande sittmöbler. Benen hos just denna stolmakare svarvades med både kannelyrer och gordonner, rosettanfangerna är skurna diagonalt. Med hjälp av ornamentens utseende går det ofta att lista ut stolens upphovsman, om signatur saknas, vilket var vanligt om kunden hade gjort en specifik beställning.
De vanligaste träslagen under skråtiden i vårt land var björk och al, som speciellt lämpade sig för bildhuggerier. Al var lite svårare att svarva i långa smäckra delar, varför båda träslagen kan förkomma i en stol. Allmogens stolar gjordes oftast i furu eller gran.
En rätt nöjd tjej, som har snuvat en antikhandlare mitt framför ögonen hos Röda Korset.

Hoppas ni har en bra advent,
IaA pair of original chairs, Neclassism 1790, manufactured in Stockholm by a well known chair-maker.
The chairs haven't had any restoration and are in a rare good condition, even the fabric has been little exposed to wear.
I praised my studies in historic furniture, as I found them in a second hand shop the other day.
They are sweet as candy and at a bargain price. I even tricked an antique dealer, being in the very same room, by being faster than a weasel.

17 comments:

Tulipa said...

Hej Ia!
Jag förstår att du är nöjd...sitter här och får små rysningar..*ler*...

Grattis til ditt lyckade köp! Tänk vad sånt här gör en lycklig in i hjärteroten!

Kram Mariette

(Och så blir man så imponerad av din kunskap och ditt hantverk!)

Lilla huset på prärien said...

Fantastsiskt Ingela!! Vilka underbara stolar - jag älskar dem!! Din lilla fyndare där :)

TUSEN, TUSEN TACK för den jättefina keramikboken!! Jag har tänkt flera dagar att jag skulle höra av mig men veckan har varit galen med många deadlines för annonser i tidningarna... puh. Nu är de inne i alla fall och jag får möjlighet att tacka dig för din OMTANKE!

Största kramen från mig

MARIA said...

Grattis kära du, vilket klipp, de är ljuvliga. Tom tyget! Njut.
Stor Kram Maria

Zelda said...

LOve your home !!!

NataljaOblanskaja said...

Himla kul att just du fick tag på de där stolarna. Gillar när godbitar hamnar hos någon som har vett att njuta av sina fynd.
Hade hemskt gärna tagit hem dem till mig.....
Ha en skön advent/Camilla

Marieberg said...

Vilket klipp! Jag förstår att du är mer än nöjd.
Kletus ser lite avvaktande ut, vill han möjligen kvalitetstesta lite med klorna först eller bara sova in dem några dagar innan han bestämmer sig ;-)
Grattis!

Lusthuset said...

Guuuuud vilket fynd. LYCKOST!! Så vackra, man sitter och saglar över dina bilder. Jag älskar 1700-talet och har hittills fått nöja mig med kopior och varit glad över det (bättre än inget). Det enda som jag har från 1700-talet är en gammal bönbok som jag fyndade på loppis. Jag brukar sitta med den i mina händer och känna historien vingslag i luften. Tänk när den trycktes var Gustav III kung i Sverige...är det inte så man hisnar....i varje fall jag! Som sagt underbara stolar och Kletus som bara är så fin. Klappa honom från mig. Ha en bra vecka. Kram!

Bralliz said...

Hej Ia!
Vilka vackra stolar du köpt!!
Ha en braa advent du också :)

Kraaam Alice ♥

rosenskära said...

Holy smokes - vilket fynd! Jag kan riktigt känna din upphetsning och kamp för att hålla uppe pokerfejset! Kan man få så lite mer närbilder kanske och förklaringar?

Idag har syrran och jag gjort Lunds stora köpcentrum osäkert med julklappsinköp. En skön kontrast till alla tankar runt död och elände. Min farbror somnade in natten mellan fredag och lördag. Det har inte kommit ikapp mig ännu men så är det alltid, det tar några dagar innan känslorna landar med tanken.

Ha det bra nu i ditt vackra hus och släng gärna en extra blick på dina gustavianska stolar!

Kram
Lena

Peters Projekt said...

Underbart! Stort GRATTIS till ditt kap!

Det är detta jag tycker är så rent ut sagt häftigt med dig (och alla andra med professionella kunskaper inom ett skrå). Ni vet verkligen vad ni just tittar på, bedömer och slutligen sätter klona i. Tänk vad mycket fantastiska möbler och annat som passerar oss andra förbi. Nu är ju dessa stolar fantastiska även om man inte känner till deras ursprung men köpet och ägandet blir så mycket större.

Jag gillar särskilt inledningen på inlägget. Jag kan nästan se din beslutsamma min och höra din viskande röst. Nästan som när man funnit ett stort bestånd av kantareller i skogen och med återhållen upptäckarlycka väser till sin medplockare "Kolla, jag har hittat en hel äng med kantareller!!".

Återigen, stort grattis till ett fantastiskt köp av 1790-talsstolar!

I do love your home!

Peter ;)

Karin Krut said...

Ja jäklar vilket fynd :) Jag känner igen känslan när man nästan håller andan av spänning innan man har fått sakerna instuvade i bilen och man kan pusta ut :) Dom är verkligen vackra!
Ha en skön vecka
Kram Karin

linnea-maria said...

Ha vilket underbart fynd!! Stort grattis!! tack för kommentaren hos mig :) Ja min sambo är en underbar människa, min stora kärlek och bästa vän. Men han är inte bara modig, han är mörkrädd också :D
Kram /linnea-maria

Ingrid in Umbria said...

Cara Ingela,

Ville Vessla och Lilla my i en o samma person. Da blir det bullar av! Snyggt jobbat. Good catch! Extra krydda - en snopen antikhandlare, gissar jag! Och sa fick vi litet stilhistoria pa kopet - en slang av sleven. Tackar! Bacione e (coninuamente)buon lavoro! Ingrid i Umbrien

Vintage Fairy Tales Rebecka said...

Grattis "tjejen", det gjorde du bra!

Mélanie said...

You did a wonderful find !! They are beautiful and I can imagine being the antiques dealer and being pissed off because they are great pieces

STENLYCKA said...

Grattsi!Så ljuvliga förstår att du är nöjd.
Ha en bra torsdagskväll!

Älfgärdet said...

Vilket underbart fynd! Visst blir man helt kollrig när man råkar ha turen med sig? Vill inte riktigt tro att det ska räcka hela vägen fram :). Helt underbart vackra!