April 03, 2008

Lagom mycket, va e dé.......Med bloggen hade jag tänkt att vidröra vid sån't antikt som de flesta av oss någon gång kommer i kontakt med, oftast i alla fall, sen kan jag nog spåra ur emellanåt när jag får upp ångan och blir eld o lågor av något sammanhang.
För allt som oftast så har en liten historisk bakgrund till ett föremål lika stor prioritet i min värld, vilket gör att folklivs historia kommer att dyka upp i bloggen här o där, kanske oftare än vad som jag avsett. Kan bara inte låta bli, liksom.

Så därav kan följande historia se ut, det handlar ju bara om en dörr, men inte vilken som helst, visade det sig när jag blev nyfiken och ställde lite frågor.

Igår besökte jag en kund, som har låtit renovera sitt hus, byggt 1903 av Ragnar Östberg ( ni vet, han som byggde Stadshuset i Stockholm). Bara här blev jag mäkta intresserad och kunde ha nöjt mig därvid.
Detta hus beställdes av Johannes Rudbeck som sommarhus ( han bodde på Edsbergs Slott ). På slottet hade denna dubbeldörr stått magasinerad under många många år, efter att ha räddats från ett rivningshus byggt på 1600-talet på Stadsholmen ( numera Gamla Stan) i Stockholm.

Sen började det så klart huvudet blixtra på mig och snabbt hade jag Malla Silfverstolpes liv och öde på näthinnan, hon var ju barnbarn till de gamla Rudbeckarna och uppvuxen på Edsbergs Slott i slutet av 1700-talet. Mormor Magdalena tog över uppfostran av Malla, när hon tidigt som 1-åring blev moderslös.

Senare i livet, som mogen kvinna skrev hon sina memoarer i 4 delar, där hon skildrar hela den person-och kulturhistoriska värld hon umgicks med, främst genom sina salonger i Uppsala. Böcker som är väl läsvärda för den som är intresserad, hennes psydonym var Malla Grandinson.

Ja, så har kan det fortsätta i det oändliga......så jag sätter stopp här........och visar en bild på dörren.
Bilden togs lite sent på dagen och ljuset inte det bästa.

Dörren är mycket gedigen gjord och ornamentiken är bedårande, med tanke på tidsaspekten borde det vara barockkänsla i den. Min spontana tanke säger mig då att kanske någon utländsk invandrad bildhuggare skapat denna ornamentik på 1600-talet ( måste vara slutet ) och hunnit influeras av rokokon.
Övriga Europa var alltid tidigare i tidsepokerna än Norden.

Naturligtvis var dörren inte vitmålad från början, det blev till sommarhuset.

Var det någon som orkade höra allt detta..........!!!!!!!!

Ia

7 comments:

CHÂTEAU DE KONSTANSE said...

Vakkert!
En kan bare tenke seg alle som har gått inn og ut av denne døren gjennom tidene...

sommar-rummet said...

Hej! Kul att du kika in hos mig, då hittade jag till dig! Ska se mig omkring o se hur du har det. Ha en bra helg! KRAM

Evelinas hus said...

Hej,
Hittade hit via en annan blogg.
Jag fastnade direkt eftersom jag hittade det här inläggget med historia från min hemtrakt. Vilken spännande blogg, jag kommer gärna tillbaka.
Hälsningar Caroline

atmosphere said...

Sååå intressant och spännande läsning. Måste sätta fart, för butiken ska strax öppna.
Ingela, ring mig gärna angående lamporna.
Tel: 0705-150033, självklart får du också skicka ett mail, men jag tror att det är bäst att vi pratas vid efteråt så att det inte blir några missförstånd.
Om en vecka drygt ska jag hämta hem nya lampor, kanske kan jag då få med den du vill ha?
Har jag förresten sagt att du har en härlig blogg?
Vi hörs lite senare! Kram, Ingrid

atmosphere said...

hej Ingela, skrev just ett inlägg (andra gången) och det ser inte ut som det sparats... För säkerhets skull lämnar jag mitt nummer en gång till: 0705-150033.
Ring ang. lamporna, för om en vecka hämtar jag hem fler!
Kram, Ingrid

Gårdsromantik said...

Vilken underbar dörr - sådana görs inte nuförtiden!

Hälsningar Maud

Gårdsromantik said...

Länka du jag har också länkat!

Hälsningar Maud